Bij gebakken banaan denken veel mensen direct aan het bijgerecht dat je kunt bestellen bij een Chinees restaurant, en dat vaak hoort bij de rijsttafel, waar we met ons allen zo dol op zijn.
Dat is natuurlijk ook een banaan die gebakken of gefrituurd wordt, maar wordt vaak pisang goreng genoemd, hetgeen natuurlijk eigenlijk gewoon wil zeggen dat de banaan die in het deegmantel zit, gefrituurd wordt, of gebakken.
Dat is weliswaar de meest voorkomende versie van deze lekkernij, die dan ook het meest gegeten wordt, maar er zijn naast deze vorm nog tal van andere recepten waarin een bepaalde gebakken versie van de alom bekende gele banaan wordt gebruikt.
Ook de versie die in Suriname wordt gemaakt, de zogenoemde Baka Bana, wijkt niet echt veel van de Nederlandse versie af, of van de pisang goreng.
Denk nu ook niet dat banaan alles in deserts of bijgerechten gebruikt kan worden. Je kunt bijvoorbeeld bananenbrood maken, bananencake, en er is zelfs een bananensoep. Je moet het natuurlijk lekker vinden, maar in principe is de banaan een erg afwisselend stuk fruit. En daarmee kan je dus veel meer dan zo opeten.
Om op deze manier bananen te bakken is eigenlijk heel simpel, en wijkt ook slechts gedeeltelijk af van de pisang goreng, die je ook weer op verschillende manieren kunt klaarmaken, afhankelijk van de regio waar het recept vandaan komt.
Het beslag dat je het beste kunt gebruiken lijkt heel veel, eigenlijk is het precies hetzelfde, als vaak wordt gebruikt voor appelflappen en ananasflappen, zoals wij Nederlanders die graag met Oud en Nieuw eten.
Als dessert, of bij de koffie.
Maak van zelfrijzend bakmeel, een ei, melk en een beetje zout, een glad beslag.
Maak de olie goed heet in een pan, dit kan ook in een friteuse.
Snij een banaan één keer in de breedte doormidden, en halveer beide stukken nog een keer in de lengte.
Dompel de stukken banaan onder in het beslag, en bak deze in de olie goudbruin. Laat ze even uitdruipen in een vergiet, of op een bordje met wat keukenpapier.
Lekker, zoals we dat ook met Oud en Nieuw doen, met wat poedersuiker.
Je kunt dit gerecht gebruiken als bijgerecht bij talloze hoofdgerechten, eten als voorgerecht of bij het nagerecht. Maar ook erg lekker als een tussendoortje.
Overigens maakt het niet veel uit of je speciaal bakbananen gebruikt, of de gewone banaan.
Bananen bakken wordt in diverse keukens veel gebruikt, voornamelijk in de Caribische keuken, de Indische of Indonesische keuken, en natuurlijk ook in de Surinaamse keuken.
Iedere keer wordt het gerecht toch net even wat anders klaargemaakt. Vaak betreft het inderdaad een bijgerecht.
Een hele andere manier om een recept te maken door bananen te bakken is het gebruik in desserts. In desserts is de toebereiding dan weer geheel anders, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het minder lekker is. Veel mensen zijn hier echt verzot op.
En, er zijn ook veel mensen die de banaan, omhuld met deeg, frituren met Oud en Nieuw. Zeg maar als tegenhanger van de Oliebol en de appelflap. Natuurlijk, bestrooid met poedersuiker, ook erg lekker.